"Krasniy Oktiabr" factory

Project number: 855

Status: Competition concept design

Client: "Guta Development" ZAO

Address: Bersenevskaya embankment, Moscow, Russia

Indicators: Total area above ground: 7 450 м², flats: 5 110 м²,school: 875 м², administrative: 480 м²

Appointment: 2010

Completion: 2011

Architects: V.Plotkin, A.Borodushkin, I.Gorelova, A.Gorelov, S.Vasina, D.Kuznetsov

The project is a part of a larger development scheme of the south-west part of the Bolotniy Island, situated on the territory of the former “Kraskiy Oktiabr” factory. The plot has a trapezoidal shape and is limited by the red construction line in the south-east, pedestrian bridge in the north, Bersenievsky passage in the south-west and a newly designed passage in the north-west.

The project proposes constructing two residential buildings of variable heights with a common inside courtyard. The building situated on the south side of the plot is a single-sectioned 4-storey construction; the one on the north side – a 5-storey three-sectioned mixed use residential and administrative building. The concept of the designed district envisages minimizing transport circulation on the territory, with the main entrance to the underground car park is situated in the 5-storey construction.

The traffic on Bolotnaya embankment is thought to be limited to maximum (except for fire engines and ambulances) giving priority to pedestrians. Pedestrian floods consist of two main categories: tourist itineraries passing on the embankment and entries to residential buildings from the designed inside passage. In order to provide a necessary privacy level of the complex, it has been thought to put it on a stylobate 1.5m high, thus conserving existing historical buildings that are being used as a fence along the embankment.

The trapezoidal construction has a complex multi-level roof that enriches the silhouette of the embankment by adding vivid and memorable forms, which is important while creating an urban accent of the territory.

The roof as well as front facades of the building, accomplished in the same material, turn together into a sort of a brick ribbon that frame lateral facades made of glass and natural stone. The fencing of terraces of the upper floor forms an air gap between the facade and the roof, giving the effect of floating. Three fracture effects on the façade enhance the perception of the overall shape of the building from different angles.